PS2HARDCORE

Forum użytkowników PlayStation
Home Page FAQ Team Search
  Zarejestruj
Zaloguj 
Wątki bez odpowiedzi Aktywne wątki  

Usuń ciasteczka

Strefa czasowa: UTC + 1




New Topic Post Reply  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę
1, 2
 >> Następna strona 
 
Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 maja 2014, o 17:27 
Avatar użytkownika
Brutal Legend

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 14:59
Posty: 4353
Cześć,

Zmuszony jestem założyć temat, bo krew mnie zalewa. Od dwóch miesięcy mam internet z VECTRA i jestem ogromnie niezadowolony z jakości łącza. Niestety, na mojej pipidówie obecnie tylko VECTRA funkcjonuje.

Jestem za NAT-em, toteż mam co jakiś czas problem z graniem online na PS4/PS3. Chciałem dzisiaj pograć w FIFA14 z kuzynem i dupa, ciągłe rozłączanie było ( o dziwo z innymi osobami w innych trybach mogłem grać ).

Posiadam:

a) Urządzenie to Arris TG862 (nie jest to urządzenie od VECTRY, więc mogę zalogować się do panelu admina na PC) i do niego podłączony jest kabel koncentryczny (urządzenie to znajduje się w pokoju nr1, w pokoju nr2 jest PC, a w pokoju nr3 konsola)
b) PC łączy się po WIFI (dokładnie poprzez TP-LINK TL-WN821N)
c) Płyta główna w PC to: Gigabyte GA-EP43-DS3L

Jak można polepszyć jakość łącza internetowego w PC/PS4? (oprócz zmiany dostawcy internetu :>> ) Ustawienie stałego IP może pomóc w PS4? Jakiś port-forwarding? Jestem kompletnie zielony w tym temacie... argh


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 17:46 
Avatar użytkownika
CHAMPION

Dołączył(a): 31 lip 2004, o 19:41
Posty: 23792
gadu: 818467
Mieliśmy podobny problem z Neoxem na Voice Chacie (nat). Coś przestawiliśmy w Routerach, nie pamiętam teraz nazwy opcji, musiałbym wejść na router jak wrócę do domu.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 18:02 
Avatar użytkownika
Brutal Legend

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 14:59
Posty: 4353
W konsoli mam NAT2, jeżeli to w czymkolwiek może pomóc. hmmm


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 25 maja 2014, o 22:17 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9658
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
speed3r napisał(a):
Cześć,

Zmuszony jestem założyć temat, bo krew mnie zalewa. Od dwóch miesięcy mam internet z VECTRA i jestem ogromnie niezadowolony z jakości łącza. Niestety, na mojej pipidówie obecnie tylko VECTRA funkcjonuje.

Jestem za NAT-em, toteż mam co jakiś czas problem z graniem online na PS4/PS3. Chciałem dzisiaj pograć w FIFA14 z kuzynem i dupa, ciągłe rozłączanie było ( o dziwo z innymi osobami w innych trybach mogłem grać ).

Posiadam:

a) Urządzenie to Arris TG862 (nie jest to urządzenie od VECTRY, więc mogę zalogować się do panelu admina na PC) i do niego podłączony jest kabel koncentryczny (urządzenie to znajduje się w pokoju nr1, w pokoju nr2 jest PC, a w pokoju nr3 konsola)
b) PC łączy się po WIFI (dokładnie poprzez TP-LINK TL-WN821N)
c) Płyta główna w PC to: Gigabyte GA-EP43-DS3L

Jak można polepszyć jakość łącza internetowego w PC/PS4? (oprócz zmiany dostawcy internetu :>> ) Ustawienie stałego IP może pomóc w PS4? Jakiś port-forwarding? Jestem kompletnie zielony w tym temacie... argh


Arris TG862 to modem kablowy z wbudowanym AP - strasznie problematyczne urządzenie. Swoją drogą jeśli to nie Vectry modem to czyj? ;D. Modem kablowy daje ISP, jego MAC jest aktywowany u nich, bez tego nie zalogował by się do CMTS-a.
W jaki sposób łączy się konsola, bo tego nie napisałeś?

Z MG miałem podobny problem z voice chatem, ustawiłem DMZ i wtedy poszło ale teraz wróciłem do pierwotnych ustawień, w B4 bez problemów, Voice Chat też działa. Czasami mam wrażenie, że to PSN coś głupieje z tym NAT-em.
Skoro masz NAT 2 to znaczy, że ok. Nie wiem jak łączy się u Ciebie konsola ale możesz otworzyć pełen zakres portów dla IP-ka, które dostaje PS4 lub zrobić DMZ.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 05:09 
Avatar użytkownika
Brutal Legend

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 14:59
Posty: 4353
@ Neox

Vectra domyślnie daje jakieś inne urządzenia. U mnie ten Arris jest tylko dlatego, że został wcześniej kupiony prywatnie przez ojca i nie chciał urządzenia w to miejsce od Vectry. :>>

Konsola łączy się poprzez WIFI.

Pamiętam, że jak grałem w AC:Black Flag na multi, to był komunikat w grze, że jestem za NAT.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 05:39 
Avatar użytkownika
CHAMPION

Dołączył(a): 31 lip 2004, o 19:41
Posty: 23792
gadu: 818467
Dobrze Neox prawi. To była opcja dmz. Włącz to tylko dla ps4


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 06:23 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9658
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
Z Vectry masz publiczny adres IP czy już od nich dostajesz IP-ka za NAT-em?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 16:08 
Avatar użytkownika
Brutal Legend

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 14:59
Posty: 4353
Niczego dodatkowo nie ustawiłem, więc z automatu jestem za NATem na każdym urządzeniu (PC/konsola). argh


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 16:11 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9658
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
99% z nas jest za NAT-em, chodzi mi o to czy IP, które dostajesz od Vectry jest publiczne? Jaka pula?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 16:15 
Avatar użytkownika
Brutal Legend

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 14:59
Posty: 4353
192.168.0.1 - 192.168.0.5 (w zależności od urządzenia, na konsoli to końcówka wynosi 5)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 16:31 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9658
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
No to IP to akurat przydziela modem (ten Arris ma DHCP i przydziela IP za NAT-em tak jak każdy router), ja pytam się jakie IP dostaje modem z serwera DHCP Vectry? :)


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 16:45 
Avatar użytkownika
CHAMPION

Dołączył(a): 31 lip 2004, o 19:41
Posty: 23792
gadu: 818467
Podałeś ip sieci wewnętrznej domowej. Chodzi o ip zewnętrzne. W ustawieniach internetu na routerze masz.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 26 maja 2014, o 21:15 
Avatar użytkownika
Brutal Legend

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 14:59
Posty: 4353
Sorki, zielony jestem w tym temacie. :>>

WAN IP Address: 100.80.229.246 / ::

DNSy i bramę też podać?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2014, o 06:25 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9658
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
Nie, wystarczy IP. Masz publiczny IP tak samo jak my, czyli być może jest to problem z portami. To rozłączanie polega na tym, że zrywa Ci sesję z danym gościem w Fifie czy całkowicie wywala Cię z PSN?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2014, o 18:33 
Avatar użytkownika
Brutal Legend

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 14:59
Posty: 4353
Dokładnie to, co na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=0eunu6cJuUU


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2014, o 18:48 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9658
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
No to mamy najważniejsze informacje, samo połączenie z PSN jest ok, to tylko kwestia połączenia pomiędzy dwoma graczami. No cóż może to być problem z portami, może to być też problem tego drugiego gracza, z którym chcesz się połączyć. Myślałem że całkowicie Ci zrywa połączenie. Profilaktycznie przekieruj wszystkie porty na adres, który dostaje konsola lub ustaw DMZ podając IP konsoli.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 27 maja 2014, o 20:46 
Avatar użytkownika
Brutal Legend

Dołączył(a): 8 kwi 2005, o 14:59
Posty: 4353
Neox napisał(a):
Profilaktycznie przekieruj wszystkie porty na adres, który dostaje konsola lub ustaw DMZ podając IP konsoli.


Jak to zrobić? :x


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 28 maja 2014, o 08:50 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9658
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
http://moto.arrisi.com/support/document ... GUI_UG.pdf
Strona 28, Private IP wpisz to które dostaje konsola, najlepiej by było gdyby to IP na stałe było przypisane do konsoli. Chodzi mi o sytuacje gdzie nie grasz na konsoli, ktoś się podepnie przez WiFi lub po kablu i akurat to IP zostanie przyznane i jednocześnie zajęte. Jak uruchomisz konsolę to DHCP z modemu przyzna Ci inne. Jak przypisać na stałe IP dla danego urządzenia masz na stronie 61.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 28 maja 2014, o 11:28 
Avatar użytkownika
CHAMPION

Dołączył(a): 31 lip 2004, o 19:41
Posty: 23792
gadu: 818467
W ogóle sugeruję zrobić w lokalnej sieci stałe IP, albo porezerwować konkretne IP dla konkretnych sprzętów. Ja mam tak właśnie zrobione.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 28 maja 2014, o 13:10 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9658
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
Też tak mam, każde urządzenie w domu (trochę ich jest), ma na stałe przypisany swój adres IP :).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 24 cze 2014, o 22:25 
Avatar użytkownika
postmaster

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 15:47
Posty: 453
Lokalizacja: Lubartów
Ja miałem zdaje się podobny problem z siecia,jednak u mnie są zawsze poustawiane adresy na stałe ale pewnego dnia brat przyszedł i podłączył się do sieci smartfonem, oczywiście z automatu (DHCP) i tym samym wpakował się na adres mojego laptopa, który po włączeniu spowodował konflikt adresów IP. Wtedy dopiero z internetem zaczęły się dziać dziwne rzeczy.

Tak więc radził bym każdemu urządzeniu nadać oddzielny adres, albo jak już musi być z automatu to cała sieć.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2016, o 22:11 
berserker

Dołączył(a): 25 sie 2005, o 11:01
Posty: 555
no i kurwa pierwszy problemik.

Połączyłem ps4 kablem a przy testowaniu łącza wyskakuje mi prędkośc 5.5Mb/s wysyłu 6.2Mb/s. To jest kurwa żałosne.
Na lapku po kablu wyciągam bez problemu powyżej 300Mbit, na drugim kompie tak samo. Mało tego na wifi w s5 spokojnie idzie 250/280. Ale dla swojego spokoju ps4 chce mieć po kablu puszczone.

Co kurwa ustawialiście w routerach i konsoli że szło z większą prędkością niż to co ja mam teraz?


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 12 lis 2016, o 22:38 
Avatar użytkownika
CHAMPION

Dołączył(a): 31 lip 2004, o 19:41
Posty: 23792
gadu: 818467
PS4 nie ma żadnych sekretnych ustawień. Podpinasz i działa. Jeśli masz rozbudowaną sieć ustaw stałe IP, sprawdź czy nie ma konfliktów urządzeń, nie ustawiaj jako DNS adresu IP routera, możesz spróbować z DNSami googla. Otwórz porty PSN albo daj na IP PS4 DMZ. Wszystko co można zrobić. Ja przed chwilą miałem ponad 200 :>>


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 13 lis 2016, o 13:42 
Avatar użytkownika
Patapon

Dołączył(a): 16 mar 2005, o 12:24
Posty: 3034
Ewentualnie po prostu psn ssie, co jest zazwyczaj główną przyczyną :>>


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 13 lis 2016, o 14:26 
berserker

Dołączył(a): 25 sie 2005, o 11:01
Posty: 555
zdaje się że tak bo później po pobraniu dema down miałem w okolicac 200, łacze mam 300 i tyle też wyciągam na innym sprzecie ale to wiem ze test playstation jest niemiarodajny (przez przeglądarke w konsoli miałem w okolicach 280 wiec luz).

Cóz jak narazie pierwszy ale świadomy minus o którym zapomniałem PSN jeżeli chodzi o prędkość ssie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Szukaj:
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
New Topic Post Reply  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę
1, 2
 >> Następna strona 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

cron