PS2HARDCORE

Forum użytkowników PlayStation
Home Page FAQ Team Search
  Zarejestruj
Zaloguj 
Wątki bez odpowiedzi Aktywne wątki  

Usuń ciasteczka

Strefa czasowa: UTC + 1




New Topic Post Reply  [ Posty: 19 ] 
 
Poprzedni | Następny 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lis 2013, o 16:42 
Avatar użytkownika
CHAMPION

Dołączył(a): 31 lip 2004, o 19:41
Posty: 23543
gadu: 818467
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 15 lis 2013, o 17:32 
Avatar użytkownika
Heavy Rain

Dołączył(a): 11 sie 2004, o 15:42
Posty: 6904
Lokalizacja: Katowice
Szczerze nigdy mnie nie interesowały tego typu informacje, ale po co aż nowy temat na to :brew:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 15 lis 2013, o 19:12 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:41
Posty: 12856
Lokalizacja: z zajebistego Szczecina
kurwa na standy 10-11 W :| . Trzeba będzie wyłączać konsole z prądu. PS3 brał 1W przy slimach 0.5W. Mój FAT CECHKxxx bierze od 130-140W teraz, czyli na podobnym poziomie jak PS4. Gdzie slim CECH30 70-80 W, a Super slim CECH40 70W. Chociaż szumnie zapowiadano, że PS4 będzie brać mniej prądu niż PS3 to widzę, że tyczyło się to tylko modeli premierowych. PS3 60 GB pożerała podczas gier od 190 do 210W i przy tym wyniku rzeczywiście PS4 niby bierze mniej. Jednak znacznie więcej niż slimy. Ci co ich używają musza być gotowi na przytulenie wyższych rachunków za prąd. W moim przypadku przy FAT CECHK pobór będzie taki sam. Podwarunkiem, że będę wyłączał konsole z prądu, bo 11W na standby to zajebiście dużo.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 24 lis 2013, o 23:14 
Avatar użytkownika
Patapon

Dołączył(a): 14 paź 2005, o 18:52
Posty: 3245
Spodziewałem się niższych wartości. Szczególnie w idle, bez odpalonej gry. A z tym standby to, aż nie chce się wierzyć, wydaje mi się, że regulują to jakieś unijne normy, które tego nie dopuszczają. Może chodzi tutaj o stan, w którym konsola jest aktywna czyli np. pobiera coś z netu korzystając w drugiego procka niskiej mocy.
Nie wiem też jak to możliwe, że w menu żre tyle samo prądu co PS3 slim podczas grania. Przez te lata bardzo rozwinęły się funkcje energooszczędne architektury x86 (wyłączanie rdzeni, obniżanie napięcia zasilającego i taktowania) dzięki czemu liczyłem, że będzie tutaj chłodna i cicha ale widzę nic z tego.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2013, o 15:51 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9655
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
McG nie trzeba wyłączać PS4 z prądu, tryb standby jest opcjonalny. Możesz normalnie ją wyłączyć i wtedy nie bierze tych 10-11W tylko pewnie standardowo jakieś 0,x W.
Standby jest o tyle przydatny, że:
- ładuje padziora
- jak zalogujesz się np. z poziomu PC (ja korzystam z apki na smartfonie) i zapodasz coś do ściągania to konsola to zassa i zainstaluje, wracasz do domu i możesz od razu grać :]
Dzisiaj sprawdziłem i w trybie standby chyba na baaaaardzo małych obrotach działa wentylator, żeby go usłyszeć trzeba przyłożyć ucho do konsoli :>>


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2013, o 16:17 
Avatar użytkownika
CHAMPION

Dołączył(a): 31 lip 2004, o 19:41
Posty: 23543
gadu: 818467
zresztą tryb standby można konfigurować, włączyć/wyłączyć poszczególne funkcje w tym trybie.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2013, o 16:20 
Avatar użytkownika
Heavy Rain

Dołączył(a): 11 sie 2004, o 15:42
Posty: 6904
Lokalizacja: Katowice
Fakt pytała o to konsola podczas konfiguracji, więc podejrzewam że te 10-11W jest w momencie gdy konsola jest połączona z netem i coś pobiera, inaczej w to po prostu nie uwierzę :brew:


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2013, o 16:45 
Avatar użytkownika
CHAMPION

Dołączył(a): 31 lip 2004, o 19:41
Posty: 23543
gadu: 818467
to nie są oficjalne dane, tylko dziennikarskie testy z jakiejś gazety.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2013, o 19:41 
Avatar użytkownika
Tekken Lord

Dołączył(a): 6 lip 2005, o 16:27
Posty: 4555
Lokalizacja: Szczecin
W PSE pisali, że na stand by bierze 1W - podobno sami mierzyli.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2013, o 22:48 
Avatar użytkownika
Patapon

Dołączył(a): 14 paź 2005, o 18:52
Posty: 3245
Jutro będę miał miernik to pomierzę wszystkie tryby.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 30 lis 2013, o 23:36 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9655
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
Zwróć uwagę że w trybie standby jak coś ściąga lub instaluje będzie brała więcej. Sprawdź jak możesz ile bierze przy takich założeniach:
1) Standby - podłączony tylko padzior (nic się nie ściąga/instaluje)
2) Standby - zasysa jakieś demo
3) Standby - instalka dema
4) Standardowe wyłączenie konsoli

Kurczę od roku zamawiam miernik, muszę go w końcu kupić.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2013, o 13:33 
Avatar użytkownika
Patapon

Dołączył(a): 14 paź 2005, o 18:52
Posty: 3245
Dobra pomierzyłem i mamy twarde dane:)

Standby - 0,7W czyli wszystko w normie, dokładnie tyle samo co PS3. Odpalenie konsoli i pobór skacze do 90W. Jak konsola skończy się bootować i pokazuje ekran logowania spada do 84-87W i w takich granicach się waha podczas chodzenia po całym menu. Włożenie płyty do napędu +3W czyli 89-90W. Odpalamy Killzone. W menu głównym gry - 94W. Odpalam chapter i jest briefing, w którym czarny kolega coś zawsze ględzi. Byłem pewien, że to jest w realtime ale jak się okazuje nie bo konsola ciągnie na nim tylko 97W. Czyli jest to bardzo wysokiej jakości filmik, a w tyle ładuje się level. Po odpaleniu poziomu - 143W. Zależnie od miejsca nieraz dobija nawet do 150W. Konsola oczywiście od razu wchodzi na wysokie obroty i jest dobrze słyszalna. Co ciekawe jak wyszedłem z powrotem do menu głównego to pobór wyniósł już 10W więcej niż za pierwszym razem więc 104W :>>
Odpaliłem też Flowera - ~120W

A teraz najciekawsze - czyli słynny tryb niskiego poboru czy tam uśpienia.
Do ustawienia są obecnie 2 poziomy tego trybu:
Poziom pierwszy: Uśpienie z możliwością ładowania padów.
Poziom drugi: Uśpienie z możliwością ładowania padów, ściągania i instalowania aplikacji i innych danych.

Konsola wprowadzona w poziom pierwszy:
Po zapaleniu się pomarańczowego paska na konsoli wiatrak zwalnia do baardzo wolnych obrotów (słyszalne tylko jak się przyłoży ucho do obudowy), a dysk sobie coś cały czas mieli. Pobór: 11-12W. Po jakimś czasie dysk przestaje mielić i chyba się wyłącza zupełnie. Pobór spada do 7,2W i tak już zostaje. Podłączenie pada do ładowania i pobór wzrasta do 12,7W. Wiatrak dalej cichutko pracuje, nie wiem w sumie po co.

Konsola wprowadzona w poziom drugi:
Przed uśpieniem zacząłem ściągać demo Fify. Konsola się "usypia", zapala pomarańczowy pasek, wiatrak nic nie zwalnia, patrzę na odczyt i nie wierzę - 74W :| Czyli raptem o 10W mniej niż normalnie włączona konsola:/
Myślę sobie, że to przez to, że ściąga i instaluje się Fifa w tyle. Ponowiłem procedurę ale tym razem bez niczego w tle. Zapala się pomarańczowy pasek - odczyt dokładnie ten sam 74W.. Konsola teoretycznie nic w tym czasie nie robiła więc po co chodzi prawie na pełnych obrotach? Nie kumam tego. Wychodzi na to, że jedyne co robi konsola po przejściu w ten tryb to zapala pomarańczowy pasek i zmniejsza zużycie o 10W - słaaabo biorąc pod uwagę, że było to reklamowane jako stan niskiego poboru mocy i w PS4 zamontowali specjalnie osobny procesor AMR do tego trybu..

Dla porównania podam jeszcze dane z PS3 Slim:
Standby - 0,7W
Menu - 65,5W
Menu + ładowanie pada 67,3W
Oglądanie filmu BR - 69W
GTA V - 78W
Uncharted 3 - 77W

W skrócie:
- Podczas grania PS4 bierze dwa razy tyle prądu co PS3 Slim.
- w trybie czuwania biorą tyle samo
- PS4 bierze więcej prądu w menu niż PS3 podczas grania (to jest imo wielka kicha).
- ładowanie padów w PS4 nie jest możliwe w trybie standby tylko przy włączonej konsoli ale uśpionej z poborem na poziomie ~7W (bez ładowania).
- tryb pobierania i instalowania przy "uśpionej" konsoli oznacza tylko tyle, że bierze ona w nim 10W mniej niż normalnie włączona czyli praktycznie tyle co PS3 podczas grania(!).


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2013, o 14:04 
Avatar użytkownika
Tekken Lord

Dołączył(a): 6 lip 2005, o 16:27
Posty: 4555
Lokalizacja: Szczecin
AMD słynie z tego że ich układy ciągną dużo prądu więc nie jestem specjalnie zdziwiony.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2013, o 14:12 
Avatar użytkownika
Patapon

Dołączył(a): 14 paź 2005, o 18:52
Posty: 3245
Zapomniałem napisać o jednej rzeczy. Jak mierzyli pobór bodajże w Eurogamerze to konsola po wejściu do menu systemowego w czasie grania zaczynała brać chyba 20W więcej niż podczas samej gry co skutkowało na prawdę gorącą i głośnią konsolą. Musieli to robić na starym sofcie bo teraz nic takiego się nie dzieje. Po wejściu do menu przy odpalonym Killzonie nie ma żadnej zmiany poboru prądu. Trochę dziwne bo spodziewałbym się zmiany albo w jedną albo w drugą stronę :>> To się jeszcze może zmienić jak opanują "zamrażanie" stanu gry. Na PC gry z powodzeniem zwalniają całą moc CPU i GPU po zwinięciu na pasek.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2013, o 14:17 
Avatar użytkownika
Size Matters

Dołączył(a): 2 sie 2004, o 13:00
Posty: 9655
Lokalizacja: World
gadu: 1480025
Kurcze słabo z tym uśpieniem w trybie 2, chciałem z tego korzystać. Może to jeszcze z którymś FW poprawią, wygląda to tak jakby niepotrzebnie któryś z układów działał. Do ściągania/instalowania miał być używany ten dodatkowy procesor.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2013, o 15:37 
Avatar użytkownika
CHAMPION

Dołączył(a): 31 lip 2004, o 19:41
Posty: 23543
gadu: 818467
ameryka ma inny zasilacz... może stąd różnice.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 1 gru 2013, o 18:04 
Avatar użytkownika
Patapon

Dołączył(a): 14 paź 2005, o 18:52
Posty: 3245
Neox napisał(a):
Kurcze słabo z tym uśpieniem w trybie 2, chciałem z tego korzystać. Może to jeszcze z którymś FW poprawią, wygląda to tak jakby niepotrzebnie któryś z układów działał. Do ściągania/instalowania miał być używany ten dodatkowy procesor.

Też mam nadzieję, że to się zmieni bo spodziewałem się około 15W z pracującym dyskiem czyli mnie więcej tyle ile bierze teraz w trybie 1.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 22 sty 2014, o 22:36 
Avatar użytkownika
CHAMPION

Dołączył(a): 31 lip 2004, o 19:41
Posty: 23543
gadu: 818467
ps3site napisał(a):
Dlaczego Sony tak mocno zależało na zużyciu energii poniżej 250W w PlayStation 4?
Nigdy nie zgadniecie. Wbrew pozorom wcale nie chodziło o zaoszczędzenie pieniędzy w związku z mniejszym zużyciem energii elektrycznej. Nie chodziło również o mniejsze wydzielanie ciepła, ani o kwestie ekologiczne. Inżynierowie Sony dostali nakaz zejścia poniżej 250W poboru mocy z bardzo prowizorycznego powodu, który dla wielu może okazać się co najmniej błahy.
Otóż za wszystkim stała sekcja zasilania, która powyżej 250W wymagałaby użycia trzy-pinowego kabla zasilającego, który wymagałby również troszkę innego modułu zasilającego wewnątrz konsoli, a ten mógłby się nie zmieścić przy obecnych rozmiarach PlayStation 4. Wszystko rozbijało się o kwestie BHP, bowiem limit mocy na dwu-pinowym kablu wynosi właśnie 250W.
Jeśli inżynierom Sony nie udałoby się dotrzymać limitu, wówczas łączylibyśmy konsolę innym kablem zasilającym, co wymusiłoby również zmianę wtyczki z tyłu konsoli. O całej sprawie poinformował szef działu inżynieryjnego Sony Computer Entertainment, Yasuhiro Ootori, podczas jednej ze swoich prezentacji dotyczących tworzenia PlayStation 4.
Poniżej znajdziecie zdjęcie rozebranej jednostki zasilającej PlayStation 4, gdzie możecie zauważyć skromną sekcję zasilania.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
PostNapisane: 2 lut 2017, o 20:14 
Avatar użytkownika
Patapon

Dołączył(a): 14 paź 2005, o 18:52
Posty: 3245
Siever napisał(a):
Dobra pomierzyłem i mamy twarde dane:)

Standby - 0,7W czyli wszystko w normie, dokładnie tyle samo co PS3. Odpalenie konsoli i pobór skacze do 90W. Jak konsola skończy się bootować i pokazuje ekran logowania spada do 84-87W i w takich granicach się waha podczas chodzenia po całym menu. Włożenie płyty do napędu +3W czyli 89-90W. Odpalamy Killzone. W menu głównym gry - 94W. Odpalam chapter i jest briefing, w którym czarny kolega coś zawsze ględzi. Byłem pewien, że to jest w realtime ale jak się okazuje nie bo konsola ciągnie na nim tylko 97W. Czyli jest to bardzo wysokiej jakości filmik, a w tyle ładuje się level. Po odpaleniu poziomu - 143W. Zależnie od miejsca nieraz dobija nawet do 150W. Konsola oczywiście od razu wchodzi na wysokie obroty i jest dobrze słyszalna. Co ciekawe jak wyszedłem z powrotem do menu głównego to pobór wyniósł już 10W więcej niż za pierwszym razem więc 104W :>>
Odpaliłem też Flowera - ~120W

A teraz najciekawsze - czyli słynny tryb niskiego poboru czy tam uśpienia.
Do ustawienia są obecnie 2 poziomy tego trybu:
Poziom pierwszy: Uśpienie z możliwością ładowania padów.
Poziom drugi: Uśpienie z możliwością ładowania padów, ściągania i instalowania aplikacji i innych danych.

Konsola wprowadzona w poziom pierwszy:
Po zapaleniu się pomarańczowego paska na konsoli wiatrak zwalnia do baardzo wolnych obrotów (słyszalne tylko jak się przyłoży ucho do obudowy), a dysk sobie coś cały czas mieli. Pobór: 11-12W. Po jakimś czasie dysk przestaje mielić i chyba się wyłącza zupełnie. Pobór spada do 7,2W i tak już zostaje. Podłączenie pada do ładowania i pobór wzrasta do 12,7W. Wiatrak dalej cichutko pracuje, nie wiem w sumie po co.

Konsola wprowadzona w poziom drugi:
Przed uśpieniem zacząłem ściągać demo Fify. Konsola się "usypia", zapala pomarańczowy pasek, wiatrak nic nie zwalnia, patrzę na odczyt i nie wierzę - 74W :| Czyli raptem o 10W mniej niż normalnie włączona konsola:/
Myślę sobie, że to przez to, że ściąga i instaluje się Fifa w tyle. Ponowiłem procedurę ale tym razem bez niczego w tle. Zapala się pomarańczowy pasek - odczyt dokładnie ten sam 74W.. Konsola teoretycznie nic w tym czasie nie robiła więc po co chodzi prawie na pełnych obrotach? Nie kumam tego. Wychodzi na to, że jedyne co robi konsola po przejściu w ten tryb to zapala pomarańczowy pasek i zmniejsza zużycie o 10W - słaaabo biorąc pod uwagę, że było to reklamowane jako stan niskiego poboru mocy i w PS4 zamontowali specjalnie osobny procesor AMR do tego trybu..

Dla porównania podam jeszcze dane z PS3 Slim:
Standby - 0,7W
Menu - 65,5W
Menu + ładowanie pada 67,3W
Oglądanie filmu BR - 69W
GTA V - 78W
Uncharted 3 - 77W

W skrócie:
- Podczas grania PS4 bierze dwa razy tyle prądu co PS3 Slim.
- w trybie czuwania biorą tyle samo
- PS4 bierze więcej prądu w menu niż PS3 podczas grania (to jest imo wielka kicha).
- ładowanie padów w PS4 nie jest możliwe w trybie standby tylko przy włączonej konsoli ale uśpionej z poborem na poziomie ~7W (bez ładowania).
- tryb pobierania i instalowania przy "uśpionej" konsoli oznacza tylko tyle, że bierze ona w nim 10W mniej niż normalnie włączona czyli praktycznie tyle co PS3 podczas grania(!).


Ponad 3 lata temu opomiarowałem premierową PS4 to teraz przyszedł czas na PRO :>>

Podsumowując OG PS4:
- menu: 84-87W
- mocno obciążające gry: 140-150W

W Pro wygląda to następująco:
- standby: 0,9W (0,2W więcej od OG PS4 ale może to być błąd pomiaru - mam inny watomierz)
- menu w 4K: ~70W
- gry bez patcha: sprawdziłem różne gry i zawsze waha się w granicach 80-90W czyli tyle co OG PS4 w menu
- gry z Pro: tutaj różnie bywa w zależności od gry ale pod pełnym obciążeniem w granicach 140-150W czyli praktycznie tyle samo co OG PS4 - świetny wynik.
Testowałem na nowym TR i najmniej wżera tryb Enhanced Visuals tak 120-130W. 60 FPS zależy od miejsca ale tak 120-150W. 4K tak 130-150W, maksymalny chwilowy skok to 155W.
- tryb uśpienia z włączoną grą ale bez sieci i zasilania USB: 2,7W

Innych trybów standby nie chce mi się testować bo ich nie używam ale jak komuś zależy to mogę sprawdzić.

Podsumowując PS4 Pro pod pełnym obciążeniem bierze w przybliżeniu tyle samo prądu co premierowa PS4 co jest dla mnie świetnym wynikiem. W menu i szczególnie w grach bez patcha sporo mniej.


Góra
 Zobacz profil  
Cytuj  
Szukaj:
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
New Topic Post Reply  [ Posty: 19 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników