Dobra pomierzyłem i mamy twarde dane:)
Standby - 0,7W czyli wszystko w normie, dokładnie tyle samo co PS3. Odpalenie konsoli i pobór skacze do 90W. Jak konsola skończy się bootować i pokazuje ekran logowania spada do 84-87W i w takich granicach się waha podczas chodzenia po całym menu. Włożenie płyty do napędu +3W czyli 89-90W. Odpalamy Killzone. W menu głównym gry - 94W. Odpalam chapter i jest briefing, w którym czarny kolega coś zawsze ględzi. Byłem pewien, że to jest w realtime ale jak się okazuje nie bo konsola ciągnie na nim tylko 97W. Czyli jest to bardzo wysokiej jakości filmik, a w tyle ładuje się level. Po odpaleniu poziomu - 143W. Zależnie od miejsca nieraz dobija nawet do 150W. Konsola oczywiście od razu wchodzi na wysokie obroty i jest dobrze słyszalna. Co ciekawe jak wyszedłem z powrotem do menu głównego to pobór wyniósł już 10W więcej niż za pierwszym razem więc 104W

Odpaliłem też Flowera - ~120W
A teraz najciekawsze - czyli słynny tryb niskiego poboru czy tam uśpienia.
Do ustawienia są obecnie 2 poziomy tego trybu:
Poziom pierwszy: Uśpienie z możliwością ładowania padów.
Poziom drugi: Uśpienie z możliwością ładowania padów, ściągania i instalowania aplikacji i innych danych.
Konsola wprowadzona w poziom pierwszy:
Po zapaleniu się pomarańczowego paska na konsoli wiatrak zwalnia do baardzo wolnych obrotów (słyszalne tylko jak się przyłoży ucho do obudowy), a dysk sobie coś cały czas mieli. Pobór: 11-12W. Po jakimś czasie dysk przestaje mielić i chyba się wyłącza zupełnie. Pobór spada do 7,2W i tak już zostaje. Podłączenie pada do ładowania i pobór wzrasta do 12,7W. Wiatrak dalej cichutko pracuje, nie wiem w sumie po co.
Konsola wprowadzona w poziom drugi:
Przed uśpieniem zacząłem ściągać demo Fify. Konsola się "usypia", zapala pomarańczowy pasek, wiatrak nic nie zwalnia, patrzę na odczyt i nie wierzę - 74W

Czyli raptem o 10W mniej niż normalnie włączona konsola:/
Myślę sobie, że to przez to, że ściąga i instaluje się Fifa w tyle. Ponowiłem procedurę ale tym razem bez niczego w tle. Zapala się pomarańczowy pasek - odczyt dokładnie ten sam 74W.. Konsola teoretycznie nic w tym czasie nie robiła więc po co chodzi prawie na pełnych obrotach? Nie kumam tego. Wychodzi na to, że jedyne co robi konsola po przejściu w ten tryb to zapala pomarańczowy pasek i zmniejsza zużycie o 10W - słaaabo biorąc pod uwagę, że było to reklamowane jako stan niskiego poboru mocy i w PS4 zamontowali specjalnie osobny procesor AMR do tego trybu..
Dla porównania podam jeszcze dane z PS3 Slim:
Standby - 0,7W
Menu - 65,5W
Menu + ładowanie pada 67,3W
Oglądanie filmu BR - 69W
GTA V - 78W
Uncharted 3 - 77W
W skrócie:
- Podczas grania PS4 bierze dwa razy tyle prądu co PS3 Slim.
- w trybie czuwania biorą tyle samo
- PS4 bierze więcej prądu w menu niż PS3 podczas grania (to jest imo wielka kicha).
- ładowanie padów w PS4 nie jest możliwe w trybie standby tylko przy włączonej konsoli ale uśpionej z poborem na poziomie ~7W (bez ładowania).
- tryb pobierania i instalowania przy "uśpionej" konsoli oznacza tylko tyle, że bierze ona w nim 10W mniej niż normalnie włączona czyli praktycznie tyle co PS3 podczas grania(!).