Jakiś czas temu jak widzicie na fotce dwa posty wyżej, zakupiłem sobie dwa pady. Rocznicowy i Panterkę. Pady jak to pady ktoś powie, że różnią się tylko wyglądem i ja też tak zakładałem. Jednak jest nieco inaczej i dlatego postanowiłem napisać tego posta.
DualShock4 : URBAN CAMO - taka jest oryginalna nazwa wzoru nazywanego u nas z niewyjaśnionych przyczyn "panterką". Wzór ten podobał mi się od pierwszych zapowiedzi. Właśnie w tym wariancie kolorystycznym szczególnie. No i w końcu po wielu miesiącach czekania udało się kupić tego pada normalnie w polskim sklepie. Kupiłem go razem z padem rocznicowym (20 lecie PS), którego jeszcze nawet nie rozpakowałem i nie wiem czy rozpakuję.
Mój drugi czarnuch sprawuje się wyśmienicie. Żadnych problemów z analogami czy R'kami itd. Zdecydowanie jest lepszy od premierowego egzemplarza. Nowe pady zakupiłem bardziej dla ich wyglądu niż z konieczności. No ale przechodząc do meritum. Urban Camo używam już od jakiegoś czasu, ale wrażenia są niezwykle pozytywne. Co tu dużo gadać, jestem mocno zaskoczony. Spodziewałem się dokładnie tego samego co po standardowym DS4.

Różnicę odnotujemy dopiero po wyjęciu pada z pudełka i chwyceniu go w grabki. Urban Camo wykonany został z innego, moim zdaniem lepszego plastiku. Wydaje się mocniejszy, solidniejszy. Czarny DS4 przy silniejszym ściśnięciu potrafił chrzęścić. W Urban Camo nie ma tego zjawiska. Ponadto wierzchnia część pada, ta z panterką - nie jest śliska jak w przypadku czarnucha, co zapewnia jeszcze pewniejszy chwyt.

Dzięki solidniejszej konstrukcji myślałem, że panterka jest cięższa od standardowego pada. Jednak przy porównywaniu wagi w łapach nie wyczułem różnicy.
Natomiast łatwo wychwycić różnicę w działaniu Touchpada. Zdecydowanie delikatniej się wciska w urbanie. Jest to zaleta przy grach w których używamy go jako przycisku, ale może być minusem w tytułach wykorzystujących gesty na panelu dotykowym oraz naciśnięcia - wtedy w ferworze rozgrywki łatwiej o niechciane przypadkowe naciśnięcie. Z drugiej strony patrząc to chyba z 90% gier oczekuje naciskania Touchpada a nie smyrania go paluszkiem, więc ostatecznie to też na plus.
Innych różnic konstrukcyjnych nie ma. Pad ma identyczny kształt, skręcony został 4 śrubkami w tych samych miejscach co zwykłas.
Moim skromnym zdaniem jeśli chcesz sobie kupić dodatkowego pada i ma być inny niż standardowy - Urban Camo to świetny wybór. Prócz drobnych różnic technicznych to przede wszystkim bardzo fajny wygląd. Mimo, że już mi się opatrzył to wciąż mi się podoba.
Polecam.